joi, 13 octombrie 2016

Calatori in tara sasilor

La scoala am invatat istoria romanilor, cu ai sai domni viteji din epoca medievala, la care as adauga si realizarile deosebite din perioada monarhiei.  Dar lipseste acea istorie "paralela", ma refer acum la cea a sasilor, cei care au aparat Transilvania multe secole la rand, de invaziile turcilor, a tatarilor, si de ce nu  a domnilor vlahi din perioada medievala.

Aici e o discutie tare lunga, consider ca Dobrogea si Ardealul ar fi trebuit invatate altfel, din prisma stapanirlor straine si a influentei pe carea au lasat-o.

Drept urmare, cea mai bogata mostenire arhitecturala in Romania, e cea a sasilor. Cetatile fortificate ( multe sunt monumente Unesco) si orasele medievale: Sibiu, Brasov, Media, Sighisoara si Sebes sunt de departe cele mai frumoase din tara.
Vremea excelenta ne-a indemnat sa plecam la drum. Au fost doua weekend-uri pe care le-am petrecut in Ardeal cu familia. A fost tare frumos si o sa revenim si pentru drumetii pe doua roti.

O mica drumetie pe Tampa si o plimbare prin centrul orasului au fost fix ce ne trebuia intr-o frumoasa zi de septembrie:










Cetatea Rupea e o mare recomandare. Acum zece ani era o ruina fara nciun viitor, dar acum e un loc plin de viata si de istorie. Ne-a placut mult cum au restaurat cetatea si ma bucur ca am prins si o vreme excelanta. Cea mica a fost tare incantata de micile carari ce ducea spre varful stancos.:
















 Biserica fortificata Crit. Aici am servit masa si am stat pana seara tarziu. Un loc de poveste:











 






Sighisoara nu mai are nevoie de nicio prezentare. Poate cel mai frumos oras din tara:











Un comentariu: